O wyższości kamienia nad drewnem i laminatem, czyli blaty kuchenne

kamienne blaty kuchenne

Blat kuchenny jest niemal najważniejszym elementem w całej kuchni. To na nim przygotowuje się wszystkie potrawy, zarówno prozaiczne kanapki, jak i wyszukane dania świąteczne. Ma on na co dzień styczność z nożami, tłuczkami do mięsa, drobnym sprzętem AGD oraz z wodą, gorącymi naczyniami, garnkami i wieloma innymi rzeczami, które są niebezpieczne dla jego powierzchni i całej struktury. Na jaki rodzaj blatu się zdecydować, aby pomimo tak wielu niebezpieczeństw, zachował nienaganny wygląd przez wiele lat?


Na blatach kuchennych nie powinno się oszczędzać, bo tak zwana ekonomiczna opcja może okazać się rozwiązaniem na krótki czas i bardzo szybko trzeba będzie wymieniać blaty na nowe.

Przy zakupie trzeba pamiętać, że blaty kuchenne muszą być odporne na wilgoć, na wysoką temperaturę oraz na wchłanianie rożnych substancji, bo wówczas nie będą  tworzyć się na nich trwałe plamy.

Blaty powinny być łatwe w utrzymaniu czystości. Najbardziej popularne, dostępne na rynku, to blaty laminowane, drewniane lub kamienne. Sprawdźmy, które będą najlepsze do domowej zabudowy kuchennej.


Ten artykuł Ciebie zainteresuje –Lampy industrialne do wnętrza


Blaty laminowane

Laminat jest najtańszym materiałem, z którego wykonuje się blaty. Płyty mają dwie standardowe grubości 28 lub 38 mm, a frontowa krawędź jest najczęściej ścięta i wykończona listwą. Krawędź może też być zaokrąglona, ale to pociąga za sobą wyższe koszty.

Blaty laminowane są łatwe w obróbce. Docinanie i wykonywanie w nich otworów jest bardzo proste. Sam laminat jest odporny na wodę, ale płyta wiórowa, która stanowi jądro całego blatu niestety nie lubi wody.

Wszystkie nacięcia i łączenia muszą być dokładnie zabezpieczone przed przedostawaniem się wody do środka płyty. Inaczej blat będzie pęczniał i w krótkim czasie nastąpi jego wymiana. Laminat łatwo też ulega zarysowaniom lub uszkodzeniom mechanicznym i niestety naprawa jest niemożliwa. Blat trzeba wymienić wówczas w całości.


Blaty drewniane

Trwałość blatów drewnianych zależy od rodzaju drewna, z którego są one wykonane. Niestety ma to też odzwierciedlenie w cenie. Blaty najczęściej wykonuje się z drewna drzew liściastych. Jednak, aby były one trwałe muszą być wykonane z twardego drewna.

O sośnie i świerku nie warto w ogóle wspominać. Z rodzimych gatunków poleca się buk, dąb lub jesion, a z tych egzotycznych teak i mahoń.

Najtrwalsze blaty powstają z drewna klejonego, bo to właśnie klejonka nie pęka, nie rozsycha się i nie wypacza tak łatwo, jak lite drewno. Elementy te są lakierowane lub olejowane, a w razie uszkodzeń można je łatwo przeszlifować i ponownie wykończyć lakierem lub zaolejować.

Drewno jest bardzo przyjemne i ciepłe w dotyku, ale wymaga regularnej konserwacji. W czasie montażu stosuje się bariery dyfuzyjne, a w trakcie użytkowania blaty niestety nie są odporne na wysoką temperaturę.


Ten artykuł Ciebie zainteresuje – Czy warto kupić ekspres do kawy?


Blaty kamienne

To najlepsze  rozwiązanie w każdej kuchni. Zarówno granit, jak i marmur, są niezwykle odporne na temperaturę, na uszkodzenia mechaniczne oraz na powstawanie trwałych plam. Najczęściej wybierane są blaty granitowe, dzięki  swojej odporności na zarysowania, wysoką temperaturę oraz świetny, elegancki wygląd.

Granit szlifuje się zarówno na wysoki połysk, jak i może pozostać on matowy w zależności od upodobań. Marmur z kolei jest nieco mniej odporny na zarysowania, zdecydowanie szybciej wchłania tłuszcze i łatwiej go poplamić, ale jego szlachetny wygląd potrafi przemówić do niejednego portfela.

Blaty kamienne są niemal doskonałe, ich największą wadą jest stosunkowo wysoka cena oraz spora waga. Jednak blaty tego typu są najtrwalsze i zachowują doskonały wygląd przez wiele lat.

Na uwagę zasługują też blaty z tak zwanego konglomeratu, czyli z materiału składającego się z kruszywa kamiennego i żywic poliestrowych lub akrylowych. Świetnie przypominają kamień, różniąc się z wyglądu tylko powtarzalnym wzorem.

Blaty z konglomeratu są bardzo odporne na zarysowania i wysokie temperatury. Ich ogromną zaletą jest to, że są znacznie lżejsze niż granit czy marmur, a także są zdecydowanie cieplejsze w dotyku.


Wybierając kamienne blaty kuchenne, dobrze jest skonsultować się z profesjonalistami w tym zakresie, ponieważ to będzie inwestycja na lata. Po więcej informacji warto zajrzeć na stronę granmal.eu. Można tu też znaleźć wiele pomysłów na urządzenie swojej kuchni.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*