Czy warto jeść mięso? Wady i zalety

zdrowa dieta dla sportowca

Mięso zawiera znaczną ilość tłuszczów nasyconych, lecz jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka i żelaza. Najlepsze jest chude białe mięso, gdyż nie zawiera tak dużej ilość niezdrowych tłuszczów nasyconych, który może prowadzić do zawałów serca, nowotworów i cukrzycy.


Mięso białe czy czerwone?

Wieloletni spór fanów mięsa i wegetarian jest wciąż nierozstrzygnięty. Obie strony konfliktu mają mocne argumenty przemawiające na ich korzyść.  Większość dietetyków uznaje mięso jako niezbędna część diety każdego człowieka, jednak jego ilość nie powinna być duża i powinniśmy spożywać wyłącznie białe mięso.
Czerwone mięso dostarcza dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezdrowe i mogą prowadzić do różnych poważnych schorzeń. Chcąc zachować dobre powinniśmy znacząco ograniczyć spożywanie produktów, takich jak: golonka, czerwone mięso panierowane, boczku i żeberek.

Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w poszczególnych rodzajach mięsa na 100g:

  • indyka – 2g tłuszczów nasyconych ( 85 kcal)
  • mięso z kaczki – 7g tłuszczów nasyconych
  • łopatka wieprzowa – 8g tłuszczów nasyconych ( 259 kcal)
  • żeberka wieprzowe – 10g tłuszczów nasyconych

Ten artykuł Ciebie zainteresuje – Jak trenować mięśnie brzucha?


Zalety spożywania mięsa

Mięso jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, potrzeba do regeneracji i nadbudowy tkanki mięśniowej. Zawiera ono niezbędne aminokwasy egzogenne i jest znacznie lepiej przyswajalne przez organizm, w odróżnieniu od białka roślinnego.

Wołowina jest bardzo bogatym źródłem żelaza, które jest lepiej przyswajalne niż roślinne, które znajdują się w w warzywach zielonych, strączkowych i owocach suszonych. Wchłanianiu żelaza pochodzenia roślinnego sprzyja towarzystwo żelaza hemowego pochodzenia zwierzęcego. Warto korzystać z tej zależności i łączyć produkty mięsne z warzywami np. pierś z kurczaka ze szpinakiem. Mimo tego, że wołowina jest mięsem czerwonym to warto czasami skorzystać z jej bogactwa i zapomnieć o wielu jego wadach.

Mięso, zarówno białe jak i czerwone jest ubogie w wapń, ale bardzo bogate w miedź, magnez i siarkę. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wspiera ona również procesy trawienia i metabolizmu makroskładników. Świeże mięso jest najbogatsze w witaminy, gdyż witamina B6 ulega degradacji pod wpływem mrożenia.


Źródło zdjęcia: Designed by Freepik

5 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*