antyoksydanty

Czym są i jak działają antyoksydanty i wolne rodniki?

Artykuł zaktualizowany 31 sierpnia 2019


Odżywianie to naturalny proces, który zasila nasze ciało w energię oraz składniki odżywcze. Niemniej jednak to, co jemy, tym jesteśmy, ponieważ produkty żywnościowe mają odmienne wartości i energie. Dlatego w zależności, jaki rodzaj pokarmów preferujemy, taki jest stan naszego organizmu. To też decyduje o tym jak szybko starzeją się nasze komórki.

W produktach żywnościowych mamy różne wartości odżywcze witamin, minerałów i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Każde z tych związków ma inne znaczenie i zastosowanie dla naszego zdrowia i procesów życiowych.


Czym są antyoksydanty?

Antydoksanty mają wyjątkowy wpływ na kondycję i rozwój naszego ciała. To swego rodzaju przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed procesami starzenia i obumierania komórek naszego ciała, a tym samym opóźniają te procesy. Zapobiegają i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu procesów chorobotwórczych. Zwiększają odporność naszego układu immunologicznego, wydłużają żywotność tkanek i komórek naszego organizmu. Jednym słowem eliminują wolne rodniki z naszego ciała.


Co to są wolne rodniki i jaka jest ich rola?

Cząsteczki lub jony, które posiadają na orbicie zewnętrznej pojedynczy niesparowany elektron. Wykazują dużą aktywność chemiczną, dążąc do oddania lub przyłączenia elektronu, a tym samym utleniają każdy związek na swojej drodze. Głównymi obiektami ataku wolnych rodników w organizmie ludzkim są związki o wiązaniach podwójnych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, będące częścią błon komórkowych, DNA, białka lipidy (komórki cholesterolowe), polisacharydy znajdujące się we krwi.


Gdzie występują wolne rodniki?

Wolne rodniki występują w pokarmie, powietrzu oraz w naszym ciele. Powstają w procesach metabolicznych organizmu, występują również w atmosferze w zjonizowanym i skażonym powietrzu, a także w promieniowaniu słonecznym. Ale i nie tylko.

Wolne rodniki można spotkać w wysoko przetworzonej żywności, w psujących się produktach żywnościowych, lekach, a także wielonienasyconych kwasach tłuszczowych. Dużą ilość wolnych rodników zawierają produkty smażone lub długo przechowywane, również te o małej zawartości składników odżywczych, a dużej ilości tłuszczów oraz cukrów. Jednym słowem są częścią naszego życia.


Gdzie możemy spotkać antyoksydanty?

Mamy dwa rodzaje antyoksydantów: endogeniczne, które są produkowane przez nasz organizm oraz antyoksydanty egzogeniczne naturalnie występujące w żywności i suplementach. Te ostatnie mają wspomagać pracę endogenicznych przeciwutleniaczy w naszym ciele. Do grupy przeciwutleniaczy naturalnych należą witaminy A,E,C. Głównym ich źródłem są produkty pochodzenia roślinnego.

  • Witamina A odpowiada za prawidłowy stan skóry, paznokci i włosów, a także wspomaga pracę układu kostnego. Występuje w takich warzywach jak ziemniaki, marchewka czy słodka kapusta.
  • Witamina C przede wszystkim wspomaga naszą odporność oraz przyśpiesza gojenie się ran. Głównym jej źródłem są owoce i warzywa, takiej jak: cytrusy, porzeczka, jabłko, kalafior, marchew i inne.
  • Witamina E chroni nasze serce i układ krwionośny. Ponadto ma ogromną rolę w transporcie substancji odżywczych do wszystkich komórek naszego organizmu, a tym samym spowalnia starzenie się całego ciała. Witamina E występuje w takich produktach jak marchewka, pomidory, pieczywo czy makarony pełnoziarniste.

Inne antyoksydanty naturalne to: Karotenoidy, selen, ksantofile, kwasy fenylowe, flawonoidy, cynk, mangan, a także Koenzym Q10.


 

Dodaj komentarz